Sosyal Medya

Güncel

Meclis yeni HSK’nın 7 üyesini seçti

Anayasa değişikliği referandumunun ardından yeniden yapılandırılan HSK’nın 7 üyesi, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan gizli oylamada seçildi. CHP ve HDP’nin katılmadığı oylama sonucunda seçilen isimlerden biri de MHP lideri Bahçeli’nin avukatı ve MHP MYK Üyesi Hamit Kocabey oldu.



HSK’nın 7 üyesi, Meclis tarafından seçildi. CHP ve HDP’nin katılmadığı Genel Kurul’daki oylamada YaÅŸar ÅžimÅŸek, Mehmet AdemoÄŸlu, Alp Arslan, Cafer Ergen, Ali Cengiz KöseoÄŸlu, Songül Yazar ve Hamit Kocabey, yeni HSK üyeleri oldu.
 
CumhurbaÅŸkanlığı hükümet sistemini getiren anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi teklifinin ikinci uygulaması hayata geçirildi. TBMM Genel Kurulu’nda Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nca belirlenen 21 aday arasından Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) 7 üye seçmek için oylama yapıldı. CHP ve HDP’nin gayri meÅŸru olduÄŸunu öne sürüp boykot ettiÄŸi ilk tur oylamada, adaylardan hiçbiri 367 oy çoÄŸunluÄŸuna ulaÅŸamadı. 330’un yeterli olduÄŸu ikinci turda, 348 milletvekili oy kullandı. Oylama sonucunda HSK’nın 7 üyesi belirlendi. Yargıtay kontenjanından YaÅŸar ÅžimÅŸek 333, Mehmet AdemoÄŸlu 331, Alp Arslan 340, Danıştay kontenjanından Cafer Ergen 341, öğretim üyeleri kontenjanından Ali Cengiz KöseoÄŸlu 333, avukatlar kontenjanından Songül Yazar 334, öğretim üyeleri ile avukatlar kontenjanından Hamit Kocabey 337 oy alarak yeniden yapılandırılan HSK’ya üye seçildi. Ä°kinci tur oylamada 2 oy boÅŸ çıkarken, 16 oy da geçersiz sayıldı.
 
Kritik oylamaya BaÅŸbakan Binali Yıldırım da katıldı. Oyunu kullandıktan sonra AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Mustafa ElitaÅŸ’la birlikte MHP sıralarına giden Yıldırım, Genel BaÅŸkan Devlet Bahçeli ve yanındaki milletvekilleriyle tokalaÅŸtı. CHP sıralarında da Grup BaÅŸkanvekili Engin Altay ve milletvekilleriyle tokalaÅŸan Yıldırım, AK Parti grubunun en ön sırasına geçti. Yıldırım, AK Parti milletvekilleri ile bir süre sohbet etti. HSK seçimi sonuçlarına iliÅŸkin deÄŸerlendirmesi sorulan BaÅŸbakan Yıldırım, “Aynı doÄŸrultuda gidiyor, bir sorun yok. Referandum ruhuna uygun” dedi.
 
PROTESTOLU SEÇİM
 
HDP, TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleÅŸen HSK üyelik seçimlerini protesto ederek oylamaya katılmama kararı aldı.  CHP’den de Genel Kurul Salonu’nda sadece Grup BaÅŸkan Vekili Engin Altay ve 5 milletvekili kaldı. CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Bülent Tezcan, referandum sonuçlarının meÅŸru olmadığını ileri sürerek oylamaya katılmayacaklarını söyledi. Tezcan, “Bu gayri meÅŸru inÅŸanın parçası olarak oy kullanma noktasına gelmeyeceÄŸiz” diye konuÅŸtu.
 
HSK’nın çiçeÄŸi burnunda üyesi Hamit Kocabey, MHP MYK üyeliÄŸi görevini yürütüyordu. Kocabey aynı zamanda MHP lideri Devlet Bahçeli’nin avukatı olarak biliniyor. HSK’ya seçilen Yıldırım Beyazıt Ãœniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Ali Cengiz KöseoÄŸlu ise FETÖ’nün en büyük finansörlerinden Koza Ä°pek Grubu’na kayyum olarak atanmıştı. KöseoÄŸlu, iÅŸ hukuku ve sosyal güvenlik hukuku konularındaki uzmanlığıyla dikkat çekiyor. Avukat kökenli bir diÄŸer yeni HSK üyesi Songül Yazar da BeyoÄŸlu Belediyesi Meclis Ãœyesi koltuÄŸundaydı.
 
HAZÄ°RAN’DA Ä°ÅžBAÅžI YAPACAKLAR
 
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 16 Nisan’daki halk oylamasına iliÅŸkin kesin sonuçları içeren kararının 28 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinde yer alan yüksek yargıyla ilgili düzenlemeler yürürlüğe girdi. 2010’daki anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye sayısı 7’den 22’ye çıkarılarak, üç daireden oluÅŸuyordu. Yeni düzenlemeyle HSYK’nın adı “Hakimler ve Savcılar Kurulu” oldu. HSK, iki daire halinde 13 üyeyle çalışacak. Kurulun baÅŸkanı yine Adalet Bakanı olacak, Adalet Bakanlığı MüsteÅŸarı, kurulun doÄŸal üyesi sayılacak. TBMM tarafından seçilen 7 üye ile CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın seçeceÄŸi 4 üyenin yanı sıra Adalet Bakanının baÅŸkan, Adalet Bakanlığı MüsteÅŸarının da doÄŸal üye olacağı yeni Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) haziranda mesaiye baÅŸlayacak.       
 
4 ÜYEYİ CUMHURBAŞKANI SEÇECEK
 
Toplamda 13 üyeden oluÅŸan HSK’nın 4 üyesi de CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan tarafından atanacak. ErdoÄŸan, 3 adayı birinci adli yargı hakim ve savcıları arasından, 1 adayı ise idari yargı hakimleri arasından seçecek. Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı MüsteÅŸarlığı ise kurulun doÄŸal üyesi sayılıyor.
 
 
KARAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.